Dijous 26 de gener vam fer el taller És normal que les nostres filles vulguin ser princeses i els nostres fills pirates? organitzat per l’escola de pares i mares de l’AMPA i la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere en el marc del programa Trenquem el silenci . Moderava el taller Núria Solsona, especialista en coeducació i autora de diversos llibres i articles sobre coeducació i història de la ciència i de les dones científiques.
Durant el taller es van comentar les inquietuds dels assistents sobre com afrontar els estereotips i els models de relació entre nens i nenes que hi ha al nostre entorn. Des de les famílies es procura treballar per fomentar unes relacions igualitàries, no sexistes entre nens i nenes en tots els àmbits: jocs, contes, regals, disfresses, tasques domèstiques, etc. I tot això davant de models que des de l’entorn (anuncis, catàlegs de joguines, mitjans de comunicació, etc.) no contribueixen gens a unes relacions igualitàries.
En el taller vam comentar diversos temes i es van suggerir algunes propostes de cara a millorar aquests models:
- Es va treballar amb uns quants contes de les classes i a partir dels seus personatges vam detectar els papers i caràcters atorgats als personatges masculins i femenins molt estereotipats. Es van comentar alternatives que proporcionen els els recursos La mochila violeta i també les col·leccions Antiprincesas o Vivim del cuentu.
- Es van comentar els tipus de jocs que es fan al pati (futbol, policies i lladres) així com l’ocupació i ús del pati per part de nens i nenes. Esperem que el nou projecte de patis faciliti un ús més igualitari de l’espai i que es continuï regulant l’ús de la pilota tant al pati de l’horari escolar com durant el pati del menjador i para atenció a quan els jocs de “pillar” o de policies i lladres deriven en jocs en què els nens “salven” les nenes de ser atrapades.
- Es va parlar de les extraescolars que tradicionalment només fan nenes (patinatge, dansa) i es suggereix la possibilitat de revisar el nom, el tipus de continguts i objectius d’aquestes activitats i detectar i prendre mesures en situacions en què algunes activitats són menyspreades perquè “només hi van nenes”.
- Celebracions, cançons, poemes: pensar en la possibilitat de donar-li la volta, de fer-ne versions diferents. Per exemple, i si a la llegenda de Sant Jordi fos la princesa que salvés el guerrer? I si fem una versió del poema de Nadal de P4 (Tinc quatre anys i sóc bufó / i de coses en sé un piló….) perquè les nenes s’hi sentin identificades?
La conclusió del taller va ser que en aquest àmbit hi ha molta feina a fer i no podem deixar de fer-la!