Dijous 4 de febrer vam fer el taller Cal educar en la sexualitat des de la primera infància? organitzat per l’escola de pares i mares de l’AMPA, al qual van assistir 24 persones.
Formadora: Noemí Elvira Marín, de l’Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears. També treballa a l’Observatori dels Drets Sexuals i Drets Reproductius (ODSiDR) i al Centre Jove d’Anticoncepció i Sexualitat (CJAS)
Es va començar amb una pluja d’idees sobre sexualitat: 3 columnes d’elements de la sexualitat:
Tots els nens tenen sexualitat perquè la sexualitat passa pel cos i el cos hi és. En la mesura que van descobrint el cos, van descobrint la sexualitat. En aquest àmbit cal acompanyar, igual que acompanyem en altres àmbits de la vida. El problema és que encara hi ha molts tabús per part nostra.
Cal aprofitar qualsevol ocasió per tal que sigui una oportunitat per aprendre. Per exemple, si es toquen ells mateixos o els uns amb els altres, jugant, a la banyera, etc. és una oportunitat explicar que en la nostra cultura això es fa en la intimitat, per parlar de la higiene i per treballar el fet de si m’agrada o no, si ho vull fer o no, si vull jugar a aquest joc amb aquestes regles… Els adults hem de transmetre la norma social: a la nostra societat no ens toquem en públic perquè hi ha coses que en públic no fem i aquesta és una d’elles. També hem de posar límits per tal que vegin que en l’amor no tot s’hi val i que l’amor no és incondicional: si no vull que em toquis t’ho dic i tu ho respectes perquè no m’agrada o perquè ara no vull. El cos dels altres no es toca si els altres no volen. I el propi cos no l’ha de tocar ningú que tu no vulguis.
Cadascú viu la sexualitat d’una manera diferent i també a l’hora de parlar-ne és diferent segons l’edat i la personalitat: hi ha criatures que passen vergonya a l’hora de parlar-ho a casa i d’altres que no en volen ni parlar. Però cal posar paraules i noms a tot. Poden servir de pauta els Estàndars d’educació sexual elaborats per l’OMS en què, a partir de la pàgina 51, tenim una visió general dels temes que s’han d’anar treballant a cada edat.
L’escola i els monitors de l’espai de menjador i d’extraescolars també tenen un paper molt important en aquest aspecte.
Recursos:
- Associacions que ofereixen recursos i formació per a famílies i professionals (mestres, educadors, monitors):
- Blog Karícies de la mestra Rosa Sanchís, que tracta educació sexual incorporant textos i llenguatge propers a la cultura popular adolescent: cançons, sèries, pel·lícules, esdeveniments de les xarxes socials, etc.
- Estàndars d’educació sexual: document en PDF de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) en què és molt útil la graella que hi ha a partir de la pàgina 51 on es diu per cada edat què es recomana que els nens i les nenes coneguin, què se’ls pot explicar, quines habilitats han d’adquirir i quines actituds han de desenvolupar.
- Llibres:
- Educacontes: contes, poemes i novel·les per educar en valors a infants i joves
- No le cuentes cuentos [PDF lliure]: per explicar la reproducció i la sexualitat a nens més grans de 3 anys.
- Abril no és un mes: novel·la de Rosa Sanchís
- Pessigolles: recomanat a partir de 5 anys.
- El tesoro de Lilith. També en català. Conte sobre sexualitat, plaer i cicle menstrual.
- Rei i Rei. Conte sobre homosexualitat.